maandag 14 maart 2011

Vergelijkend onderzoek

Ik heb het grootste deel van mijn leven in het buitenland gewoond. Ik heb er ook school gelopen. Engels is de taal die ik het meeste spreek en waarin ik ook denk. Daarom ook lees ik vooral Engelstalige magazines. Het is me altijd in de Britse jeugdmagazines opgevallen dat het probleem “bullying” of “pesten” consequent wordt aangekaard. Ik ben daarom op het idee gekomen om te kijken of dit ook zo is in de Vlaamse jeugdmagazines.

Ik ben erin geslaagd om een groot aantal magazines “Joepie” te vinden. Joepie is een blad dat zich richt op de jeugd in Vlaanderen. De doelgroep is de twaalf- tot zeventienjarigen, voornamelijk meisjes. Het blad heeft een gemiddeld leesbereik van 350.000 lezers. Het verschijnt wekelijks. Ik heb de Joepies doorgenomen vanaf 14 april tot en met 27 oktober 2010 (26 magazines, 5 ontbreken). In deze periode van 6 maanden is slechts 1 artikel gewijd aan pesten! In Joepie nr. 42 van 20 oktober 2010 staat het volgende artikel: “Matthias Dhondt (15) wordt gepest omdat hij homo is”. In dit artikel vertelt Matthias hoe hij op school gepest wordt. Zijn klasgenoten hebben hem in het begin uitgelachen maar hebben hem leren accepteren zoals hij is. De andere leerlingen echter – en vooral deze uit de hoogste klassen – schelden hem uit, smijten dingen naar hem en duwen hem bewust. Hij vertrekt wenend naar school en komt wenend terug thuis. Hij zegt ook nog: “Op school doen ze er niets aan”.
Verder in het artikel, dat 2 pagina’s beslaat, is er een oproep om te stoppen met pesten:

OPROEP

Joepie roept bij deze op om pesten te stoppen! Ben jij een pester? Besef dan dat je iemands leven kan verwoesten en stop ermee. Zie je dat er iemand gepest wordt? Bied hem of haar dan al jouw steun en vriendschap aan. Hoe meer vrienden, hoe beter. Iemand pesten is een teken van ZWAKTE!

Er staat nog een kort artikel bij van een homostudent in de USA die zelfmoord heeft gepleegd nadat hij gepest werd door twee andere studenten. Ook worden er tips gegeven om pestgedrag te stoppen en waar je terecht kan als je hulp nodig hebt:

“Hulp nodig? Word je gepest en wil je er over praten? Neem dan contact op met de kinder- en jongerentelefoon via het nummer 102”.


“Sugar” is een Brits magazine voor dezelfde doelgroep als Joepie. De inhoud is te vergelijken met Joepie: mode, jongens, idolen, enz. Het verschijnt maandelijks. Ik heb de magazines van september, oktober en december 2010 doorgenomen (november ontbreekt). In het nummer van oktober wordt maar liefst drie pagina’s gewijd aan het volgende artikel: “Bullies sent invites to beat me up” waarin Beth Ellis (13) vertelt hoe ze gepest werd omdat ze kleiner was dan haar klasgenoten. Haar pesters hadden zelfs een “We hate Beth Ellis” groepje opgericht op Facebook met maar liefst 87 leden. Beth heeft uiteindelijk haar moeder in vertrouwen genomen die op haar beurt de school, Facebook en de politie heeft verwittigd. Beth wordt niet meer gepest en hoopt dat haar verhaal andere kinderen die gepest worden zal aanzetten hulp te zoeken. Ook hier vind je een oproep om pesten te stoppen:

“It’s time to make a STAND” en waar je terecht kan als je hulp nodig hebt: Get help – If you’re being bullied, talk to an adult you trust. You can also contact ChildLine 24/7 on 08001111 or www.childline.org.uk


In de “Sugar van december 2010 wordt maar liefst vier pagina’s besteed aan “bullying”. Eerst is er een ander artikel van twee pagina’s, gevolgd door twee pagina’s over de gemeenschappelijke actie van Childline en SUSO (Sugar - Stand Up Speak Out). Elk jaar kunnen jongeren een ontwerp indienen van een poster, een geschreven tekst en een T-shirt in de campagne tegen pesten. De actie in 2010 was een groot succes want ze ontvingen meer dan 1000 ontwerpen en duizenden stemmen.

Het valt mij op dat in de Engelse magazine meer aandacht besteed wordt aan pesten dan in de Vlaamse magazine. Drie artikels in een periode van vier maanden tijd tegenover één artikel in zes maanden. Wat mij ook tegenviel in het Vlaamse artikel is dat er op de school van Matthias geen actie genomen werd tegen het pesten. Matthias voelt zich erg eenzaam en denkt soms aan zelfmoord. In de Britse school daarentegen werd wel onmiddellijk actie genomen. Het gevolg hiervan is dat Beth terug gelukkig is: “I was so glad that telling my mum had made such a difference. It took a few weeks, but I was soon able to walk through school without looking over my shoulder”.

Winnaar van de poster “Stand Up Speak Out” wedstrijd 2009:



Winnaar van de poster “Stand Up Speak Out” wedstrijd 2010:



Dit onderzoek heeft mij er nog meer bewust van gemaakt hoe groot de rol van de media én de school kan zijn in de strijd tegen het pesten. De Vlaamse media zou meer aandacht kunnen besteden aan het probleem waardoor de slachtoffers durven hulp te zoeken. Ook de Vlaamse scholen zouden systematisch en consequent het probleem moeten aanpakken wanneer het zich voor doet.

Bronnen:
Joepie weekblad nr. 42, 20 oktober 2000
Sugar, oktober en december 2010
http://sugarscape.com/main-topics/510069/meet-2009-suso-winners
http://www.childline.org.uk/play/Pages/SUSO.aspx

Geen opmerkingen:

Een reactie posten