dinsdag 22 maart 2011

Extra literatuur: Hangoor – Dick Bruna




De boekjes over Nijntje zijn leuke, informatieve boekjes bedoeld voor kinderen van twee tot zes jaar. De verhalen geven aanleiding tot praten over een bepaald onderwerp zoals bijvoorbeeld een opname in het ziekenhuis (Nijntje in het ziekenhuis) of de eerste dag naar de kleuterklas (Nijntje op school). Kinderen herkennen zich in Nijntje en in haar avonturen.

Als kleuter hield ik ervan om voorgelezen te worden uit Nijntje. Ik herinner mij dat “Nijntje in het ziekenhuis” lezen voor mij een spuitje krijgen iets minder eng maakte. Ik kreeg immers zoals Nijntje na de prik (en na dapper te zijn geweest) ook een leuk cadeautje.

Een Nijntjesboek bevat steeds 24 pagina’s: op elke rechterpagina staat een tekening en op elke linkerpagina een vers van vier regels. Regel twee en vier rijmen. De tekeningen en verzen zijn zeer eenvoudig.

In “Hangoor” wordt het thema pesten op een leuke manier behandeld voor jonge kinderen. Daan is een nieuwe jongen in Nijntjes klas. De kinderen noemen hem echter “hangoor” omdat één van zijn oortjes niet rechtop staat. Nijntje merkt dat Daan dit niet prettig vindt en ze neemt het voor hem op.

Enkele versjes uit “Hangoor”:

de klas was er gelukkig wel
en nijn zei: luister goed
ik vind dat voortaan niemand daan
meer hangoor noemen moet

want hangoor is een scheldnaam
en daarmee pest je daan
en daan klinkt ook veel leuker
o kijk, daar komt hij aan


In dit kleine boekje leert Dick Bruna de kleuters maar liefst vier wijze lessen:
Les 1: je aanvaardt iedereen zoals hij is. Iemand die er een beetje anders uitziet, hoeft daarvoor niet gepest te worden.
Les 2: pesten maakt iemand verdrietig. Namen noemen is niet leuk.
Les 3: je moet pesten niet accepteren. Als je iemand ziet die gepest wordt, neem je het voor hem op.
Les 4: je moet niet wachten tot het pesten vanzelf ophoudt maar erover spreken.

Dit boekje is zeker een aanrader om te gebruiken in de kleuterklas!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten